2011. október 12., szerda

Gazdasági kérdés?!

Pár nappal ezelőtt a BKV-n elvégeztem magamban egy eszmefuttatást, hogy hogyan lehetne végleg megszüntetni Magyarországon a fekete munkát és hogyan lehetne mindent legalizálni. Arra a következtetésre jutottam, hogy tulajdonképp simán lehetne, úgyhogy nem is ez a sarkalatos pont az egészben, hanem hogy valszeg ennek, vagy gazdasági, vagy politikai gátai vannak... egészen egyszerűen csak a belső körnek nem áll érdekében!? Jah, ez kicsit ilyen összeesküvés-elmélet jellegű feltételezés, de máris kifejtem.
Szóval  ez egy egyik napról a másikra változást igényelne (amit tudom h meg lehetne tenni, kb 2 hetes átfutással simán elvégezhető lenne, mint ahogy pl a népszámlálás). A lényege, hogy egyik napról a másikra bevezetném, hogy a munkavállaló felnyomhatja a céget, amennyiben feketén vagy félfeketén dolgoztatja, cserébe kapna egy havi munkabért. Ez az államnak effektíve nem lenne nagy kiadás, mert bár valszeg kurva sok feljelentés lenne, de utána nyilván a cég mindenkit jól "megbaszna", ergo hosszútávon valszeg csődbe menne jópár cég, ha nem működtetné tisztán a vállalkozást és a bejelentés kérdést. Így konkrétan az adórendszer is változhatna, adókulcsok lejjebb szorulhatnának, a nyugíjrendszer is kicsit javulhatna, visszaállhatna egy normálisabb egyensúly. A kérdés gazdaságilag, hogy ez miért nem éri meg az országnak? Amúgy amikor szigorú szabályzás van, akkor az országot össze lehet fogni... ezt a kérdést miért nem lehet megfogni mégsem? Még ha nem is szűnne meg a fekete munka, de sztem vagy 80%-kal jobban vissza lehetne szorítani... egyszerűen nem értem miért nincs erre egyáltalán törekvés sem?

Aztán lehet hülyeségeket beszélek (nincs komolyabb rálástásom) és sötét vagyok ilyen téren, de az én józan paraszti eszem ezt mondatja velem.

3 megjegyzés:

Evelin írta...

Hát azért nem kivitelezhető, mert a feketén dolgozónak esze ágában sincs elmondani, hogy nem bejelentett a munkája, hiszen örül, hogy élhet vmiből. Ha az állam egy havi bért fizetne, az egy hónapig ok, de aztán, mi lesz? Szóval neki nagyon nem éri meg, hisz nincs garancia arra, hogy mikor talál bejelentettet. Fekete meló mellett meg lazán kereshet mást.

Kata írta...

Ezzel nem teljesen értek egyet, mert sok féle életszituáció van... pl egy nagyobb vállalatnál mindig van olyan ember, aki éppen váltani akar, vagy kis cégnél, h nem fizetnek ki rendesen stb... csak nincs kihez fordulni. Pedig érdekes opció lenne ez amit felvetettem, kár h teljesen sansztalan a megvalósítás.

P--R-S írta...

Mert ha köpsz és repülsz, akkor is lesz más, aki jön a helyedre és akár még alacsonyabb (nyomottabb) bérért is elvállaja és hallgat és kussol. Csak az ellenőrzés időszakát kell a cégnek kibekkelnie, ha már egyszer felnyomtad. Mi ketten már jó pár céget benyöghetnénk, csak akkor mások megélhetése is veszélybe kerül. Nem? Most, és még pár évig.. szerintem inkább kapaszkodnak az emberek, a megnövekedett törlesztők miatt, stb.. Létbizonytalanság van itt, és ez a legnehezebb. Dolgozhatsz lelkiismeretesen és becsületesen, + akarhatsz is dolgozni, de nyugatabbra (franca, hogy ezzel kell példálózni) nyugaival mész haza és másnap be.